La gran quantitat de pàgines web que utilitzem a diari, com Facebook, Twitter, comerços electrònics, etc. fa que sigui complicat la gestió dels usuaris i passwords que tenim per accedir-hi. En aquesta entrada volem donar-vos consells de seguretat sobre com crear aquestes constrasenyes i trucs per recordar-les.
Primer de tot una anècdota, la contrasenya que es fa servir més és 123456, seguida de la paraula ‘password’. Les dues no són gents recomanables. Una contrasenya segura hauria de tenir:
- Més de 10 caràcters
- Combinar lletres minúscules i majúscules
- Tenir números
- Tenir símbols com ?, !, #, $
- Només l’hauries de saber tu
Una crontrasenya segura podria ser: uoy}FR>~^F-9Hjd8
I aquí el problema… com recordem aquesta contrasenya sense apuntar-la en un paper o al mòbil?
Us recomanem seguir aquesta guia per tal de crear i recordar passwords, i al mateix temps, que siguin diferents per les diferents webs:
- Agafar com a base una paraula o frase llarga i fàcil de recordar. Per exemple, podriem començar a partir de la frase ‘el mar és blau’
- Combinem lletres minúscules i majuscules: El MaR eS BLau
- Canviem lletres per números. Per exemple, podem modificar les ‘L’ per 1 i les ‘a’ pel número 4. Així doncs, ja tenim: El M4R eS B14u
- Afegim els símbols i treiem els espais: 3l$M4ReS%B14u
- Afegir, a l’inici o final part del nom de la web per on és aquesta contrasenya. Per exemple:
- 3l$M4ReS%B14u_fb
- 3l$M4ReS%B14u_twit
- 3l$M4ReS%B14u_4m4z0n
Un altre sistema és tenir 5 o 6 contrasenyes memoritzades de diferent nivell de seguretat. La que fem servir en cada web dependrà de la informació personal que hi tenim guardada. Si és una web en la qual ens registrem només per provar-la hi podem posar una contrasenya menys segura, i quan ja la fem servir de forma habitual i hi tenim informació més personal, podem fer servir un password més segur.
Tot i aquests consells, és molt recomenable modificar les contrasenyes cada 6 mesos.
També hi ha programes que et poden ajudar a guardar les contrasenyes. Aquests programes encripten la informació i només la pot veure la persona autoritzada. Un exemple és el 1Password.
En el pitjor dels casos, quan et roben les credencials, el millor és modificar el password d’aquest web el més ràpid possible i dels serveis que hi hagin associats. O, si es fa servir el mateix password per diferents webs, modificar-les totes. Cal dir, que casi totes les empreses avisen als seus usuaris quan la informació ha estat compromesa.
Esperem que aquests consells us serveixin! Si en teniu algun altre el podeu deixar com a comentari.