Últimament han aparegut notícies de persones que s’han deixat el portàtil al tren, o bé que tenien el portàtil al cotxe i els hi han robat, i curiosament hi tenien el treball de final de carrera que han d’entregar en pocs dies o bé un munt de fotos de tota la seva vida.
Aquests perills sempre els hem de tenir presents, així com també, que de cop i volta se’ns espatlli el disc dur del dispositiu en el qual treballem i on hi teníem guardades les dades, o bé algun virus ens faci una mala passada i ens quedem sense les nostres dades.
És sempre recomanable fer còpies de seguretat de les nostres dades, i més encara si aquestes les necessitem i són importants.
Una còpia de seguretat no és res més que tenir les nostres dades per duplicat i, a més a més, tenir-les guardades en dos dispositius diferents per si un dels dispositius s’espatlla.
De maneres de fer còpies de seguretat n’hi ha diverses, des del simple fet de connectar un dispositiu d’emmagatzematge extern (memòria USB o bé un disc dur) o bé utilitzar una eina que ens ofereixi treballar al núvol.
Si volem fer còpies de seguretat en un dispositiu extern, ho podem fer simplement fent un copiar i enganxar de les dades, o bé utilitzar algun programari que ho faci de manera automatitzada. Existeixen diversos programes que són gratuïts com Cobian Backup, Easeus Todo Backup Free i FBackup.
Si volem fer còpies de seguretat al núvol, necessitarem que el dispositiu estigui connectat a Internet. D’eines per fer còpies de seguretat també n’hi ha diverses però les més conegudes són Dropbox, Google Backup & Sync i OneDrive.
Aquestes són les maneres més fàcils de tenir segures les nostres dades mitjançant còpies de seguretat, perquè no se sap mai què pot passar amb el nostre ordinador.